Nietsnut! (6+)

Oscar werkt altijd en Oscar werkt ook altijd hard. Hij heeft nauwelijks tijd om een broodje te eten of naar de wc te gaan. De apparaten om hem heen piepen en trillen en vragen om actie. Als hij ook maar even te laat is gaan ze tekeer. Niet stilzitten, Oscar! Je hebt het druk, druk, druk!

En dan ineens valt ineens de stroom uit en is het stil. Doodstil. Of toch niet?

 

Wat is dat voor raar getik in de koelkast en komt er nou muziek uit de

magnetron? Plots gaat het licht aan en staan er twee vreemde figuren in de kamer. Ze zeggen niks. Ze staren naar Oscar en doen vervolgens alles na wat hij doet. Oscar wil dat ze gaan, maar het lukt niet. Hoe harder hij probeert ze weg te sturen, hoe hardnekkiger en uitbundiger ze terugkomen. Soms zijn ze er wel en niet tegelijkertijd en maken Oscar steeds meer aan het twijfelen over wat hij doet en wie hij is. Want wie is Oscar eigenlijk nog als niets meer is hoe het was?

‘Nietsnut!’ is een ode aan onzin. Aan een wereld die je pas ziet als alles stilvalt en je de tijd hebt om heel goed te kijken. Een wereld die je nodig hebt om te ontdekken wie je echt bent.

Concept en Script: Amarins Romkema

Regie: Celine Hoex

Spel en muziek: Suzanne Bakker, Mher Brutyan, Kristján Martinsson

Vormgeving: Jasper van Roden

Met dank aan: Fonds 21, NORMA Fonds, P.W. Janssen Friesche Stichting, BNG Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds.

PREMIÈRE: 19 december 2020 in het Pleintheater, Amsterdam Oost

In verband met Covid 19 maakt Wie Walvis twee versies van de voorstelling ‘Nietsnut!.

Versie A is geschikt voor kleinere theaters. We nemen het publiek mee op een theatrale wandeling waar ze in groepjes door de voorstelling heen lopen. Op verschillende plekken in het theater zijn installaties waar het publiek van alles meemaakt. In de theaterzaal komen de groepjes samen en zien zij de voorstelling (30 minuten). Deze is onderdeel van de wandeling. De gehele wandeling duurt 45-50 minuten. We werken met tijdsloten. Zo kan de wandeling voor meerdere groepen op verschillende tijden starten.

Versie B is zeer geschikt als schoolvoorstelling, maar ook voor grote zalen waarin een groter aantal mensen tegelijkertijd de voorstelling mag bezoeken. ‘Nietsnut!’ is dan in het geheel te zien in de theaterzaal en duurt 50 minuten. Bij voorstellingen in het vrije circuit kunnen we bovendien de installaties van versie A in de foyer zetten zodat er na afloop nog van alles is te beleven voor het publiek.